Randevu için: 0545 475 2597

Adres:

Örnek Mahallesi, Somuncubaba Sokak No: 15 Kat: 3 Daire: 4 Ataşehir / İstanbul

Uyluk ve kaval kemiklerini birbirine bağlayan dört ana bağ var iken bu kemiklerin arasında, eklem içi yerleşimli iki adet bir iç kışında diğeri dış kısımda yarım ay şeklinde kıkırdak kıvamda menüsküs isimli anatomik yapılar vardır. Bunlar diz eklemlerine binen yükün azalmasını sağlamakta ve diz ekleminin birbirini üstünde kayganlığını artırmaktadır. Adeta arabaların amortisörü gibi çalışmaktadırlar. Şok absorbsiyon yaparlar ve ayrıca dizinstabilitesine katkıları vardır.

 

Menisküslerstabil olamayan dizlerde dizin her çıkmasında veya ön çapraz bağın kopması esnasında yırtılabilirler. Bu durum başka sorunları da beraberinde getirebilir. Zaman içinde dizin amortisör mekanizmalarını azalır, kıkırdak hasarı ve dizde kireçlenme gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kısacası stabil olmayan diz menisküs yırtığı ve diz kireçlenmesi ile sonuçlanabilir

Birçok insan veya bazı sporcular yırtık menisküsleri ile oynamaya veya günlük aktivitelerine devam ederler. Bu hastalarda, ikinci ve ya üçüncü günlerinde diz sertleşir, takılır ve şişkin hale gelebilir.

Menisküs yırtıklarında en sık görülen belirtiler;

  • Ağrı
  • Şişlik ve Sertlik
  • Dizde Güvensizlik
  • Diz hareketlerinde kısıtlılık ve ya kilitlenme

Tedavi edilmezse yırtık parça diz arasına sürüklenir, kilitlenme ve ya kaymaya sebep olabilir.

Menisküs için birkaç muayene testi bulunmaktadır. Doktorunuz dizinizi önce bükecek ve sonra düzeltirken döndürme yapacaktır. Eğer menisküs yırtığına sahipseniz bu hareket sırasında click sesi ve ya hassasiyet oluşabilir.
Bazı değişik diz problemlerinde de aynı bulgulara yol açtığından doktorunuz ayırıcı tanı ve teşhis için Röntgen ve MR çekilmesi önerilebilir.
Röntgen menisküs yırtıkların göstermez fakat eklem kireçlenmesi ve kemik patolojileri hakkında bilgi verir.  MR ise menisküs yırtıklarının tanısında altın standarttır.

Tedavi ameliyat dışı yöntemler ve ameliyat ile tedavi şeklinde ikiye ayrılır. Yırtığın tipine, boyuna ve konumuma göre tedaviye karar verilir.

Cerrahi dışı yöntemlerdeçeşitli  iğne tedavileri,alternatif tedavi yöntemleri uygulanır.

Eğer şikâyetleriniz devam ediyorsa, doktorunuz cerrahi tedavi önerebilir.

Cerrahi artroskopi olarak yapılır. Prosedür; Bu ameliyat, bir kamera yardımıyla kapalı olarak yapılır. Diz açılmaz ve kanama olmaz. Gelişmiş özel el aletleriyle menisküs yırtıkları tamir ve ya temizlenir. Menisküs yırtıkları cerrahi olarak iki şekilde tedavi edilir. Tamir edilenler ve tamir edilemeyenler şeklinde ikiye ayrılır.
Tamir edilenler özel dikiş tekniği ile dikilir. Tamir edilemeyenler ise menisektomi işlemi ile temizlenir.Menisküslerin dış üçte biri kanlamadan zengin kırmızı alan olarak isimlendirildiğinden özel dikiş tekniği ile cerrahi tamir planlaması yapılır.

 

Buna karşın menisküs iç üçte biri ise kan kaynağından mahrumdur ve beyaz bölge olarak isimlendirilir. İyileşme potansiyelleri yoktur. Komleks, flep, kanat ve boynuz tipi yırtıklar menisektomi ile kesilerek eklem içinden temizlenirler. Tedavi planlamasında yaş, aktivite seviyesi ve ilişkili yaralanmalarda etkili faktörlerdir.

 

çiceksepeti influencer başvuru trendyol influencer başvuru trendyol influencer ajansı influencer ajansı