DİZ KİREÇLENMESİ VE TOTAL DİZ PROTEZİ
Diz kireçlenmesinin nedeni olarak üç temel artrit türü vardır;
- Osteoartrit
En sık görülen tiptir. Eklem kıkırdağını yavaş yavaş aşındıran dejeneratif bir hastalıktır. En sık orta ve ileri yaş insanları etkiler.
- RomatoidArtrit
Eklem kıkırdağında hasar meydana getiren inflamatuar bir hastalıktır. Her hangi bir yaşta görülebilir ve genellikle birçok eklemi etkiler.
- PostravmatikArtrit
Postravmatikartrit diz yaralanması sonrası ortaya çıkar.
Ağrı başlangıçta hafif olarak başlar ve aşınmanın artışıyla giderek artış gösterir. Eklem şiş ve hareketleri kısıtlıdır. Dizi bükmek ve ya uzatmak zor olabilir.
Aktivite ile merdiven çıkma, yürüme ve ya dizi bükme faaliyetlerinde ağrıda artış olur. Dizde kilitlenme ve güçsüzlük ve burkulma hissi olur.
Bazı hastalar hava değişiklikleri ile ağrının derecesinin etkilendiğini gösterir.
Total diz protezi eğri olan bacakları düzeltmek, ağrısız yürüme ve merdiven çıkma, geceleri rahat uyuma ve günlük normal aktivitelerinize dönmek için etkili ve güvenilir ameliyat yöntemidir.
Şu durumda ameliyat tavsiye edilir;
- Gece-gündüz ciddi ağrı, gece uyuyama
- Yürüme de, merdiven çıkma da, oturma veya yatmada zorluk ve geçmeye ağrı
- Sürekli şişlik ve bacaklarda eğrilik gelişme
- İlaç ve fizik tedaviden fayda görememe
- Total diz protezi ameliyatı için kesin bir yaş ve kilo sınırlaması yoktur. Ameliyat hastanın ağrısı, deformitesi ve yetersizliğine bağlıdır. Yaş kesin bir kriter değildir fakat 50-80 yaş arası tercih edilmekte olup ciddi gereklilik durumunda 50 yaş altı gruba da başarıyla uygulamaktadır.
Doktorunuz dizinizde eklem hareket açıklığı, yürüyüş, şekil bozukluğu ve eklemde şişme olup olmadığına bakacaktır.
Röntgen genellikle eklem aralığındaki daralmayı gösterir ve yeterlidir. MR genellikle diğer hastalıkların ayırıcı tanısında istenebilir.
Aşağıdaki röntgende solda normal bir diz, sağda ise ileri düzeyde kireçlenmiş bir diz görülmektedir.
Kendiniz, aileniz ve doktorunuzun ortak kararı ile cerrahiye karar verilmelidir ve cerrahiye karar verirken size yapılacak olan işlem hakkında yeterince bilgilenmiş olduğunuza kanaat getirmiş olmalısınız. Cerrahiye karar verildikten sonra yapılması gereken bir takım işler vardır. Ameliyat öncesi kan tahlilleri ile anestezi açısından detaylı bir muayeneniz olacaktır. Gerekirse eşlik eden hastalıklarınız (diyabet, yüksek tansiyon, guatr, vs.) için ek tetkik ve muayeneleriniz yapılacaktır.